Медики вказали на типи олій, які не слід застосовувати для приготування їжі методом смаження.
Ендокринологи визначили найбільш безпечні рослинні олії для смаження. З'ясувалося, що не всі олії придатні для цього методу приготування, адже деякі з них підходять лише для заправки салатів або як доповнення до готових страв.
Деталі можна описати по-різному.
За інформацією лікарів, рослинні олії є важливими для організму, оскільки вони забезпечують енергію та необхідні нутрієнти, сприяють покращенню моторики та допомагають зменшити запалення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
До переліку олій, які не рекомендується використовувати для смаження, увійшли олії чорного кмину, волоського горіха, кедрового горіха, абрикосової кісточки, оливкова, конопляна, мигдальна, фундукова та лляна. Експерти зауважили, що ці олії при нагріванні можуть диміти, окислюватися та вивільняти вільні радикали. Вони радять застосовувати їх для заправки салатів і готових страв, а не для термічної обробки.
Смаження їжі можна здійснювати без негативного впливу на здоров'я, використовуючи олії, що витримують високу температуру (в межах від 120 до 180 градусів) і містять насичені та мононенасичені жирні кислоти. Фахівці рекомендують для смаження застосовувати рафіновану оливкову олію, кокосову олію, а також олію з авокадо.
Окрім того, ендокринолог рекомендувала утриматися від споживання соняшникової, кукурудзяної, кунжутної, арахісової, соєвої, гарбузової та гірчичної олій. Експерти зазначили, що в перших трьох із цих олій міститься значна кількість жирних кислот Омега-6, які можуть виступати як провокатори запальних процесів.