П'ять видів чаю, які дарують осінній настрій.
Скільки кави пити на день, щоб поліпшити пам'ять і роботу мозку ZAXID.NET
У холодну пору року чай може допомогти вам не лише зігрітися, а й позбавити млявості, розслабити та забрати втому. Крім цього, процес чайної церемонії є надзвичайно красивим та вишуканим. Проте не засмучуйтесь, якщо у вас немає необхідного чайного посуду - заварити напій можна й у звичайному чайничку або ж френч-пресі. Такий чай можна купити у спеціалізованих магазинах або ж знайти в інтернеті. ZAXID.NET пропонує скуштувати п'ять чаїв, які створять атмосферу осіннього затишку.
Назва червоного чаю Цзю Цюй Хун Мей перекладається з китайської як "червона слива зі струмка дев'яти поворотів". Чай, який виготовляють у провінції Чжецзян, має п'янкий аромат меду та квітів сливи. Смак має вершково-карамельні та фруктово-ягідні ноти. Цзю Цюй Хун Мей найкраще пити у першій половині дня, оскільки він тонізує і може вплинути на ваш сон.
Перш ніж приступити до заварювання чаю, рекомендується попередньо прогріти посуд. Для червоного чаю необхідно закип'ятити воду. Якщо ви використовуєте проливи для заварювання, то на 100 мл посуду вам знадобиться 5-6 г чаю. А якщо ви плануєте настоювати Цзю Цюй Хун Мей, то оптимальна пропорція становитиме 3-4 г чаю на приблизно 300 г посуду.
Цзю Цюй Хун Мей. Зображення: ZAXID.NET
Китайський червоний чай Цзінь Цзюнь Мей або ж "Золоті довгі брови" має димно-горіховий аромат із фруктовими акцентами: під час споживання можна відчути нотки чорносливу, а післясмак буде горіховим. Цзінь Цзюнь Мей здатен знімати нервову напругу та зайву збудженість, тому його можна споживати впродовж всього дня.
Для приготування чаю спершу розігрійте посуд, а потім додайте чайні листя. Не поспішайте заливати їх водою — дайте аромату розкритися протягом 10 секунд. Ідеальна температура води становить 85°C, що дозволить отримати ніжний та делікатний смак. Якщо ж використовувати окріп, напій може виявитися гірким. Для оптимального заварювання візьміть 4-5 грамів чаю на 100-120 мл води. Якщо ви плануєте заварювати чай у великій кількості, розраховуйте 5 грамів на 1 літр води.
Цзінь Цзюнь Мей. Зображення від ZAXID.NET.
Червоний чай Цзинь Си Дянь Хун, відомий як "Золоті шовкові нитки", вражає своїм насиченим медовим ароматом. Під час вживання ви зможете насолодитися солодкуватими та квітковими відтінками. Спочатку цей чай приносить відчуття релаксації та знімає втому, але згодом настає бадьорість. Саме тому Цзинь Си Дянь Хун рекомендується смакувати вранці або в першій половині дня.
Для приготування цього чаю рекомендовано використовувати воду з температурою 80°C. Якщо ви плануєте заварювати його проливами, візьміть 7 г чаю на 150 мл води та настоюйте протягом 5 секунд. Якщо ви віддаєте перевагу настоюванню, використовуйте 5 г чаю на 1 літр води.
Цзинь Си Дянь Хун. Зображення від ZAXID.NET.
Темний улун Хун Му Дань, також відомий як "Червона півонія", вирізняється своїм глибоким димним ароматом. У його смаковій палітрі можна вловити відтінки кориці та фруктових нот. При заварюванні методом проливів ви зможете помітити, як копчений смак поступово змінюється на солодший. Цей чай має розслаблюючі властивості, тому найкраще насолоджуватися ним у вечірній час.
Для методу проливання найоптимальнішим варіантом буде глиняний посуд, який слід нагрівати до температури не менше 90°C. У випадку настоювання рекомендується використовувати 5 грамів чаю на літр води.
Хун Му Дань. Зображення ZAXID.NET.
Китайський чай Шу Пуер здатен забезпечити бадьорість, не поступаючись каві. Цей вид чаю відзначається насиченим і глибоким смаком. Рекомендуємо звернути увагу на Му Е Чунь, відомий також як "Вино з деревного листя", який вражає своїм ароматом горіхів і родзинок. Під час дегустації можна вловити шоколадні відтінки. Му Е Чунь характеризується дрібним листям, яке швидко заварюється і надає міцний настій.
Пуери тонізують та бадьорять. Фото ZAXID.NET
Для приготування чаю проливами вам знадобиться 10-12 г сухого листя. Настоюйте його в ємності об'ємом до 200 мл протягом кількох секунд. Перше заварювання рекомендується робити швидше: воду слід одразу злити, щоб очистити листя. Якщо ви обираєте спосіб настоювання, використовуйте 10 г чаю на 1 літр води.
Додамо, що пуер є особливим видом чаю, який виготовляють методом "постферментації". Тобто він достигає вже після обробки. Такий процес може тривати більше ніж десять років.
Посуд, який можна використати для чайних церемоній. Фото ZAXID.NET
На смак чаїв дуже впливає якість води, тому не варто використовувати воду з-під крана. Для заварювання китайських чаїв можна використовувати очищену воду в пляшках, яка не має сторонніх запахів. Найкраще вибирати ту, де найменше мінеральних речовин: така вода є м'якшою і допоможе чаю краще розкрити смак і аромат.
Уникати вживання надто міцного чаю — це розумне рішення, адже він може чинити негативний вплив на нервову та серцево-судинну системи. Якщо пити цей напій на голодний шлунок, ваше самопочуття може погіршитися: міцний чай перешкоджає засвоєнню важливих мікроелементів з їжі, таких як кальцій і цинк.
Не рекомендується вживати чай після алкоголю. Існує помилкова уява, що це сприяє швидшому протверезінню.
Під певними обставинами чай може мати негативний вплив на здоров'я. Це стосується осіб, які страждають на захворювання нирок. У таких випадках важливо вживати цей напій з обережністю та в помірних кількостях.