Засадив ділянку лохиною для доні
Олег Козак зі села Марківців, що неподалік Івано-Франківська, уже сім сезонів вирощує лохину. І дуже задоволений нею
Шлях до цих насаджень видався непростим. Вперше молодий чоловік скуштував згадані ягоди 2016 року -- під час перебування у Чехії. Смак настільки сподобався, що вже через тиждень він почав активно збирати інформацію про новинку (шукав в Інтернеті, переглядав спеціалізовану літературу).
У наступному році у пана Олега народилася донечка. Він вирішив навесні посадити декілька кущиків, щоб з часом, коли малеча підросте, вона могла насолоджуватися вітамінними плодами.
"Поселив" їх у землю, взяту з-під хвойних дерев. Згодом двічі пересаджував. Зокрема, тоді як субстрат використав суміш із 60% хвойного опаду, 30% тирси і 10% городньої землі.
Незабаром вирішив посадити першу ділянку з 100 саджанців. Дізнався, що для цих цілей найкраще підходить верховий кислий торф. Виявив, що його можна придбати на одному з заводів в Івано-Франківській області, де й купив 10 кубів цього субстрату. До нього додав хвойний опад, який збирав протягом трьох тижнів, оскільки в цій місцевості переважають листяні ліси.
З вересня ентузіаст щоденно, як після роботи, так і у вихідні, вручну копав ями для садіння. Ями мали глибину 30 см плюс 20 см для дощаного короба, який розташовувався над поверхнею (загалом 50 см) і розміром 60×60 см. На дно викладав хвойні гілки шаром 10 см, які присипав субстратом, що складався з 60% торфу, 15% хвої, 15% тирси і 10% городньої землі. В ці ями він посадив перші саджанці, які чудово прижилися.
З того часу власник завжди залишається вірним цій культурі. Завдяки ретельному догляду вона дарує багаті врожаї, які збирають з липня до жовтня.
Олег Козак настільки захопився вирощуванням лохини, що планує збільшити площі під цю культуру. Крім того, він має намір зайнятися вирощуванням репродуктивного матеріалу, щоб інші мешканці регіону також могли посадити ці рослини на своїх ділянках.